Kitabın isminden de anlaşılacağı gibi genel hitap kitlesi kadınlar olsa da erkeklerin de kendileri için öğütler bulabileceği bir kitap.
Müslüman genç kızın- kadının nasıl olması gerektiği ve şahsiyeti, Müslüman kızın evinin nasıl olması gerektiği, Müslüman bir kızın davet ve cihadı, Müslüman kızın toplumdaki konumu gibi konular kitapta ele alınan ana başlıklar diyebiliriz.
Anlam ve içerik analizine gelecek olursak;
Müslüman kadınların kendilerini çeşitli alanlarda geliştirmeleri, uyanık olmaları, ilim öğrenmeleri, davet ve tebliğ çalışmalarında bulunmalarına yönelik tavsiyeler içeren bir kitap. Bu kitap ile ilgili bir incelemede farklı manipülatif kavramlar kullanılarak kitaptaki bilgilerin birer “dayatma” olarak belirtildiğine denk geldim. Çağ ile hesaplaşmaya girmemiş, çağı tanıyamamış, çağın dayatmalarını özgür iradesi zanneden şahıslar tarafından yapılan yorumları dikkate almamanızı rica ederim. İslam düşüncesini tam kavramadan okunmasını tavsiye etmem.
Çoğu insanın rahatsız olduğu, beğenmediğinin aksine, Müslüman kadının değerini İslam'ın ve gerçek fıtratın tayin ettiği şekilde ifade ediyor. Ne yazık ki Mü’minler ruhlarındaki emperyalizmin esiri olduklarından hakikati idrak etmekte aksaklık yaşıyorlar.
Rasim Özdenören’in Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler -sitemizden kitabın tahliline ulaşabilirsiniz- kitabını veya benzerlerini okuduktan sonra bu kitabın okunmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Çünkü kavramların içini Müslümanca irdeleyebilir ve düzgünce kafamızda oturtabilirsek bu kitabı anlamanın daha kolay olacağını ifade etmek isterim.
Unutulmamalıdır ki; kendi zihnini aydınlatmayan kadın çocuklarını ve nesilleri aydınlatamaz.
81. Sayfada da belirtildiği gibi “Eğer okunursa kitap, sözlü ifadelere göre daha ciddi ve münazaradan uzak bir ortamda okuyucusuna ikna bakımından daha etkilidir.”
Okumak, cehalete vurulan en büyük darbedir.
Hayırlı okumalar dilerim.