
1-) Maneviyat ve Dua: Gelişen dünyamızda psikolojik rahatsızlıklar her geçen gün artmaya devam ediyor. Bunun altındaki temel sorun ise insanoğlunun maneviyatından uzaklaşıp seküler dünyaya bağlanmasıdır. Dua ve manevi değerler insanın hayatta anlam bulmasına, zorluklar karşısında ise umut ve motivasyon kaynağı olmasına yardımcı olur. Gelişen dünyada insanlar maneviyattan ve duadan uzaklaştıkça yaşamında anlam ve amaç duygusunun yok olmasına, bu da karşısına çıkan ilk zorlukta yenik düşmesine neden olur.
Bu dünya hayatı, sadece bir oyuncak ve bir eğlencedir.Ahiret yurdu ise elbette daha hayırlıdır.
Ankebut, 64.
2-) Kendine Saygı: İnsanın kendisinin farkına varmaması ve kimlik kaybı kişi üzerinde derin etkiler bırabilir. Bu tür durumlarda, gelen danışana; özsaygı aşılanmaya çalışılır. Psikolojide kişinin kendine duyduğu özsaygı bireyin mental sağlığına olumlu yansır. Kişi böylelikle daha sağlıklı ilişkiler kurmasına, potansiyelinin farkına varıp kendisi için harekete geçmesini sağlar. İslam ise insanı en değerli varlık olarak görür. Kur’an’da her insanın yaratılışında bir hikmet olduğunu, her insanın özel olduğunu vurgular. Böylelikle bireyin kendisine saygısını artırır ve özsaygı geliştirmesine yardımcı olur.
Andolsun ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık.
Tin,4
3-) Sorumluluk Bilinci: Psikolojide kendine güvenmeyen ve sorumluluk almaktan kaçınan danışana kişisel gelişimi ve toplumsal uyum için sorumluluk bilinci aşılanır. Böylelikle birey yaptığı eylemlerin sonuçlarını kabul etmesine ve çevresine karşı sorumluklarının farkına varır. İslam’da ise: Her bireyin hem kendisine hem de topluma karşı sorumluklarının olduğunu belirtir. İnsanın farz ibadetlerinin yanı sıra düşüncelerinin, sözlerinin ve davranışlarının da sorumlusudur ve bu sorumluluklarından ötürü hesaba çekileceğini söyler. Kişi aynı zamanda zekat, sadaka, infak gibi sorumluluklarıylada toplumsal yardımlaşma ve dayanışma sorumluluğunuda üstlenir.
Birbirinize iyilikte yardımcı olun. Maide, 2
4-) Duygusal Yönetim: Danışanların, psikolojik terapiye en çok başvurmaların nedenlerinden biri duygusal yönetimlerini doğru bir şekilde yapamamasından kaynaklanıyor. Terapist ise bu tür durumlarda (öfke, kıskançlık, stres vb.) danışanı rahatlatacak meditasyon, mindfulness çalışmaları yaparak danışanı duygusunu yönetmesini, durumu normal bir duygusu gibi görmesini sağlar. İslam ise olumsuz durumlarda tefekkür ile ruhsal arınmayı, ibadetler ile meditasyon benzeri bir etki yaratarak bireyin zihinsel dingilik bulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda şükür ve sabır ilede durumu normal karşılayıp ruhsal dengeyi sağlamaya yardımcı olur.
İman edenler ve kalpleri Allah’ı anmakla huzur bulanlar. İyi bilinki kapler sadece Allah’ı anmakla huzur bulur. Rad, 28
Kısacası huzurun kaynağı İSLAMDIR!