SEYYİD KUTUB'U TANIYALIM

29.08.2024 22:20:55
SEYYİD KUTUB'U TANIYALIM

 Seyyid Kutup 1906 yılında Mısır’ın Asyut şehrinde doğdu. Babasını küçük yaşta kaybetti. O sırada Kahire’ de okuyordu ve ailesi de oraya taşındı. Ortaokul ve lise eğitimini bitirdikten sonra Kahire Üniversitesinde okumaya başladı.1933’de üniversiteden mezun oldu ve 6 yıl kadar ilkokul öğretmenliği yaptı.1948’de New york'a gidip burada eğitimle ilgili araştırmalarda bulundu. Amerika’nın değişik eyaletlerini gezdi, ve Amerika’nın ırkçı düzenini eleştiren yazılar yazdı.

Kutub, Batı sistemine karşı bir duruş sergiledi. Aranan eşitlik ve adalet ilkelerinin Komünizm’de değil İslam’da olduğunu savunmuştur.

 

Ocak 1953’te oluşturulan Hey’etü’t-tahrîr’in genel sekreterliğini yürüten Cemal Abdünnâsır’a bir ay kadar yardımcılık yaptı. Cemal Abdünnâsır’ın, İhvân-ı Müslimîn’in ileri gelenlerinden teşkilâtı kapatıp Hey’etü’t-tahrîr’e katılmalarını istemesinden dolayı iki taraf arasında anlaşmazlık çıktı. Seyyid Kutub arabuluculuk yapmaya çalıştıysa da başarılı olamadı ve İhvân-ı Müslimîn yanında yer alarak Şubat 1953’te teşkilâta üye oldu. Daha önce kapatılmış bulunan el-İḫvânü’l-müslimûn adlı haftalık gazete Seyyid Kutub yönetiminde Mayıs 1954’ten itibaren tekrar yayımlanmaya başlandı. Fakat Seyyid Kutub, iktidar tarafından sansüre uğradığı gerekçesiyle 5 Ağustos 1954’te gazetenin neşrine son verdi.Cemal Abdünasır’a kurulan  başarısız suikasttan İhvan-ı Müslimin sorumlu tutulunca 26 Ekim 1954’te ihvan yöneticileri ile birlikte tutuklandı ve 15 yıl hapiste kaldı. Bu süreçte hem kendisine hem ailesine işkence yapıldı.

 

Hapisten çıkması için cumhurbaşkanı Abdünasır’dan özür dilenmesi isteniyordu fakat o ''Eğer adil bir yargılama ile idama mahkûm edilmiş isem affedilmem zaten haksızlık olur. Ama batıl kanunlarla zalim bir karara kurban gidiyorsam, zulme uğruyorum ve bu kararı verenler zalimdirler demektir. Benim inancım, zalimlerden af ve merhamet dilememe müsaade etmez''. diyerek reddetmiştir. Sağlığının bozulmasından dolayı tahliye edildi fakat İhvan’ı tekrar canlandırma faaliyetlerinden dolayı tutuklandı. İdam cezası aldı ve 29 Ağustos 1966 da cezası infaz edildi. Allah şehadetini kabul etsin, İslam davasına katkılarından dolayı Allah ondan razı olsun.

  • “Eğer Allah kanunu ile mahkûm edilmişsem ben Hakk'ın hükmüne razıyım. Eğer batıl kanunlarla mahkûm olmuşsam ondan çok daha üstün bir düşünceye sahip olduğum için batıldan ve münafıklardan merhamet dilemem. Allah'a şükürler olsun ki 15 sene cihad ettikten sonra bu mertebeye ulaştım. Ben Allah yolunda yaptığım iş için asla özür dilemem. Namazda Allah'ın birliğine şehadet eden parmağım asla bir tağutun hükmünü onaylayan tek bir harf bile yazmayacaktır.”

 

Bazı önemli eserleri şunlardır; 

Fizilal’il Kur'an: Seyyid Kutub başlangıçta, el-Müslimûn dergisinde “Fî Ẓılâli’l-Ḳurʾân” başlığıyla günlük olayları Kur’an ışığı altında ele aldığı seri makaleler yayımlamaya başlamış bu makalelerin ilgi görmesi üzerine bir tefsir yazmaya karar vermiş, eseri 1959’da tamamlamıştır.

Yoldaki İşaretler, Müellif ; son dönemlerinde ele almış ve İslami esasları, günümüzde ters yüz edilmiş olan hakikatleri izah etmiştir. Bir nevi Fizilal'il Kur’an’ın özetidir.

 

Faydanılan kaynaklar: TDV İslam Ansiklopedisi, GZT , Yeni Şafak

 



Bu haber toplam 878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Genç Diriliş Dergisi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.